Parcul Herastrau


Inconjurat de cateva cartiere rezidentiale, Parcul Herastrau, care are o intindere de 187 de hectare, este amplasat in partea de nord a orasului, intre Soseaua Kiseleff, Soseaua Bucuresti-Ploiesti, B-dul Aviatorilor, Soseaua Nordului, pana aproape de Podul Baneasa.

A fost construit in 1936 pe malurile Lacului Herastrau. Lacul din centrul parcului face parte din lantul de lacuri antropice al raului Colentina. Parcul poate fi impartit in doua zone, prima fiind cea linistita ce este rezervata pentru odihna si cultura ce contine doua teatre pentru adulti si pentru copii, pavilioane pentru expozitii, biblioteci, umbrar pentru lectura si sah, debarcadere, banci si a doua zona ce este destinata odihnei active, sportului si distractiilor care contine terenuri sportive diferite si restaurante.

Parcul Herastrau cuprinde zona Expo Flora, Insula Trandafirilor, Insula Plopilor si Gradina Japoneza, amenajata in anul 1998 cu sprijinul Ambasadei Japoniei in Romania si a Fundatiei Comemorative a Expozitiei Mondiale Japoneze.

Parcul Herastrau este presarat cu monumente, statui si busturi: Fryederick Chopyn, I.L. Caragiale, Victor Hugo, Honore De Balzac si “Rondul Fondatorii Uniunii Europene” unde veti gasi sculptati in bronz pe artizanii Uniunii Europene.

Istoric

Înainte de 1930, zona pe care se află astăzi parcul era o zonă mlăștinoasă care a fost asanată în perioada 1930-1935. Cu această ocazie s-a pus și problema amenajării întregii suprafețe rămase libera, ținând cont și de faptul că în zona respectivă exista deja Arcul de Triumf. S-au expropriat câteva zeci de locuințe sărace și o întreprindere industrială, s-au trasat alei pentru a face loc în mai 1939 celui mai întins spațiu verde la acea vreme din București. Proiectele pentru acest parc au fost realizate de arhitecții Ernest Pinard și Rebhun. Fr. Rebhun a fost un talentat și prolific arhitect peisagist austriac care a contribuit la crearea compoziției vegetale (arbori, arbuști, flori), iar arhitectul român Octav Dobrescu a proiectat aleile.

În 1951, parcul a fost extins, transformat și reinaugurat în forma sa actuala.

Vegetatia

Vegetația parcului este formată dintr-o varietate de specii de arbori și arbuști foioși (arțari, frasini, plopi, salcii, tei) și rășinoși (buxus, juniperus, tazus, forxitia, filadelfiu, spireea, lonicera). De asemenea, în parc se găsesc și arbori protejați: stejarul lui Tagore, plantat în anul 1961 cu ocazia sărbătoririi centenarului nașterii lui Rabindranath Tagore, și cireșii floriferi din Grădina Japoneză, donați de împăratul Japoniei.

Atractii
 • Teatru de Vara- Situat langa Muzeul Satului, a fost construit in 1965.
 • Acvariu Herastrau – Reef Aquarium este o expozitie acvaristica impartita in doua pavilioane cu tematica diferita: primul pavilion este destinat acvariilor marine si de recif , iar al doilea gazduieste flora si fauna de apa dulce.
 • Insula Copiilor este situata in incinta Complexului Herastrau, din Parcul Herastrau, iar accesul auto se face din Sos. Nordului nr.7-9.
 • M.A Sport & More va ofera in cadrul bazei sportive Herastrau Football din Parcul Herastrau, de langa Restaurantul Casa Mediteraneana, 3 terenuri de fotbal ce respecta normele jocului de mini fotbal avand dimensiunile de 42m x 21m si ofera posibilitatea de a juca intr-o formula oficiala de 5+1.
 • Pescuitul sportiv pe lacul Herastrau se desfasoara numai la mal, de la Hotelul Herastrau pana la rampa de gunoi de langa podul CFR.
 • Bungee Jumping Skatepark Parcul Herastrau
 • Trenuri de tenis – Tenisul este unul din sporturile cu mare priza la public, iar in prezent aici la Parcul Herastrau se gasesc nu mai putin de 4 cluburi de tenis pentru orice categorie, pentru copii si adulti, incepatori sau avansati.
 • Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, unul din primele muzee etnografice in aer liber din Romania si din lume, a luat fiinta la Bucuresti, in Parcul Herastrau, in anul 1936.
 • Monumente istorice
  • “Nimfa adormita”-1906/autor sculptorul Filip Marin/ marmura
  • “Hercule doborand centaurul/ 1925/ autor sculptorul Ion Jalea/ marmura
  • “Prometeu”-1970/autor sculptorul Joseph Marie Thomas Lambeux/piatra
 • Aleea Cariatidelor de Constantin Baraschi a produs senzatie la lansarea ei din cadrul sarbatorii “Lunii Bucurestilor” -1939, fiind transpunerea unui element classic grecesc in stil romanesc.
 • Restaurante si Cafenele: Hard Rock Café, Turkuaz, Pescarus, Bonton Palace by Marie Celeste, Funky Lounge, Trattoria Verdi, Isoletta, Les Colones, Salt, La Fattoria, Quattro Stagioni, Casa Mediterana, AGO, Casa di David, Ristorante Il Calcio, Restaurant Herastrau, The Gang.
 • Hoteluri: Euro Hotels Triumf , Hotel Johann Strauss, Hotel Pullman Bucharest - World Trade Center, Capital Plaza Hotel, Hotel Caro Parc.
 • Institutii: Casa Presei Libere, Ambasada Chinei, Clubul Diplomatic, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, City Gate.
 • Centre comeciale: Promenada Mall, Baneasa Shopping Center, Ikea, Mobexpert, Carrefour, Bricostore, Metro, Selgros.
 • Aeroport: Aeroportul International Aurel Vlaicu